Roosad veinid oma ahvatlevate roosade toonide ja värskendavate profiilidega on saanud veinihuviliste lemmikuks kogu maailmas. Need veinid on valmistatud punastest viinamarjadest, kuid erinevalt punastest veinidest lastakse viinamarjakoortel mahlaga kokku puutuda vaid lühikest aega, andes neile heleda värvi ja peene tanniinse struktuuri. Tulemuseks on mitmekülgne vein, mis võib ulatuda kahvatust lõhest kuni erksa roosani, mille maitsed sisaldavad sageli punaseid marju, tsitruselisi, meloneid ja lillelisi noote. Rosé veine toodetakse paljudes veinipiirkondades, millest igaüks pakub oma ainulaadset väljendust, mis põhineb kohalikel viinamarjasortidel ja veinivalmistamise traditsioonidel.
Lõuna-Prantsusmaal asuv Provence on ehk kõige tuntum roosade veinide piirkond, mida tähistatakse kuiva, õrna ja elegantse stiili poolest. Provence’i rosédes on tavaliselt maasika, virsiku ja ürtide maitsed ning karge happesus, mis muudab need suurepäraseks Vahemere köögiga sobitamiseks. Seevastu Hispaania rosadod sellistest piirkondadest nagu Rioja ja Navarra on sageli julgemad ja mahlakamad, veidi sügavama värvi ja tugevama maitseprofiiliga. Itaalia toodab ka erakordseid roosasid veine, mida tuntakse rosato nime all, kusjuures sellised piirkonnad nagu Apuulia ja Toscana pakuvad veine, mis on nii maitsekad kui ka aromaatsed, sageli mineraalsusega.
Roosad veinid on populaarsust kogunud ka Uues Maailmas, California, Austraalia ja Lõuna-Aafrika tootjad meisterdavad veine, mis näitavad selle stiili mitmekülgsust ja atraktiivsust. Need veinid võivad ulatuda luukuivast kuni kergelt magusani, sobides paljude maitsete ja puhkudega. Rosé populaarsuse tõus on kaasa toonud trendi nautida seda aastaringselt, murdes stereotüübi, et see on ainult suvevein. Olenemata sellest, kas neid nauditakse päikeselisel terrassil, kombineerituna erinevate roogadega või isegi vürtsikate toitude lisandina, pakuvad roosad veinid veetlevat ja kättesaadavat valikut veinisõpradele, kes otsivad oma klaasist värskust, maitset ja elegantsi.