


Burgundia veinid ehk Prantsusmaal tuntud Bourgogne’i veinid pärinevad Ida-Prantsusmaal asuvast Burgundia piirkonnast, mis on erakordse veinivalmistamise sünonüüm. Burgundia on tuntud oma eristuvate ja mainekate terroiride ehk “kliimade” poolest, mis aitavad kaasa veinide ainulaadsele iseloomule. Piirkonnas toodetakse veine peamiselt kahest viinamarjasordist: Pinot Noir punastele ja Chardonnay valgetele. Burgundia veinide keerukus ja elegants tulenevad viinamarjaistanduste keerukast mosaiigist, millest igaühel on oma mikrokliima ja mulla koostis, mis mõjutavad oluliselt toodetavate veinide maitseprofiili ja kvaliteeti.
Pinot Noirist valmistatud punaseid Burgundia veine tunnustatakse nende elegantsi, keerukuse ja graatsiliselt vananemisvõime poolest. Nendel veinidel on tavaliselt kaunis punaste puuviljade, näiteks kirsside, vaarikate ja maasikate bukett, mis on kombineeritud maalähedaste nootide, lilleliste näpunäidete ja vürtsika maitsega. Nende veinide struktuur koos nende peente tanniinide ja tasakaalustatud happesusega muudab need uskumatult toidusõbralikuks, sobides hästi selliste roogadega nagu röstitud pardi-, lambaliha ja seenepõhised retseptid. Mõned kõige prestiižsemad ja ihaldatumad punased Burgundia veinid on pärit Côte de Nuitsi alampiirkonnast, kus on sellised kuulsad külad nagu Gevrey-Chambertin, Vosne-Romanée ja Nuits-Saint-Georges.
Chardonnayst valmistatud valged Burgundia veinid on võrdselt austatud, tuntud oma peenuse, keerukuse ja erakordse vananemispotentsiaali poolest. Need veinid ulatuvad kargetest ja mineraalsetest veinidest Chablises kuni rikkalike ja külluslikeni Côte de Beaune’is, eriti sellistes külades nagu Meursault, Puligny-Montrachet ja Chassagne-Montrachet. Valge Burgundia maitsetes on sageli tunda rohelist õuna, tsitruselisi, pirni ja troopilisi puuvilju, millele lisanduvad röstitud pähklite, või ja tamme vananemisest saadud vanillikihid. Piirkonna jahe kliima ja lubjakivirikkad mullad aitavad kaasa elavale happesusele ja mineraalsusele, mis neid veine iseloomustavad, muutes need suurepäraseks kaaslaseks mereandide, linnuliha ja kreemjate juustude kõrvale.
Burgundia klassifikatsioonisüsteem on täpne ja hierarhia hõlmab piirkondlikke veine, külaveine, Premier Cru ja Grand Cru. Grand Cru viinamarjaistandused, mis moodustavad vähem kui 2% Burgundia kogutoodangust, on kvaliteedi ja terroir väljenduse tipp. Nendest viinamarjaistandustest pärit veinid, nagu Romanée-Conti, La Tâche ja Le Montrachet, on ühed kõige kallimad ja kõrgelt hinnatud maailmas. Burgundia pühendumus oma terroiride ainulaadsete omaduste tutvustamisele koos sajanditepikkuse veinivalmistamise traditsiooniga tagab, et tema veinid jäävad ülemaailmselt hinnatuimate ja prestiižsemate hulka. Olgu need punased või valged, Burgundia veinid pakuvad sügavat ja kütkestavat kogemust, kehastades maailma ühe suurima veinipiirkonna kunstilisust ja pühendumust.